Az életmentő tudásért – Nyílt nap és képzések a körzetben

File 2017. 10. 16. 15 35 55 1

Az életmentő tudásért – Nyílt nap és képzések a körzetben

Egyszerűen és könnyen elsajátítható, ráadásul egyre több lehetőség kínálkozik arra, hogy bárki megismerje az újraélesztés alapvető lépéseit. Szükségünk bármikor lehet rá, erre térségi példák is szolgálnak, országos viszonylatban pedig évente több ezer ember veszíti életét hirtelen szívmegállás következtében. A képzések folytatódnak Dél-Békésben.  

Október 16-án – az ország több mint 120 helyszíne mellett – nyílt napot tartottak az Orosházi és a Tótkomlósi Mentőállomáson is, ahol lehetőség nyílt az újraélesztés alapvető ismereteinek elsajátítására, az életmentő mozdulatok gyakorlására. Az újraélesztés nemzetközi napjához kapcsolódott a kezdeményezés, célként tűzve ki, hogy minél többen szerezzenek készség szintű ismereteket az újraélesztés folyamatában. Magyarországon évente több ezer hirtelen szívmegállás történik. Megmenthetnénk az életüket, ha a közelükben van olyan személy, aki perceken belül meg tudja kezdeni az újraélesztést, vagy képes kezelni a nyilvános helyeken elhelyezett defibrillátorokat.

A Dél-Békés Mentőcsoporttal (DBMCS) ötödik éve járjuk a körzetet, és mutatjuk be, hogyan menthetjük meg a közelünkben lévő, segítségre szoruló munkatársunk, családtagunk, barátunk, vagy épp szomszédunk életét. A programsorozatunk szakértő koordinátorai évek óta szívügyüknek tekintik, hogy még több embert megtanítsunk arra, hogyan menthet életet. Patakiné Márkus Ágnes ERC CPR AED instruktor szervezésében térségünk is évek óta csatlakozik „A kezed életet menthet” programhoz. Természetes, hogy a DBMCS tagjai is bemutatókkal és előadásokkal segítik a munkát. Tavaly Nagyszénáson, a napokban pedig Csanádapácán vehettünk részt jó hangulatú és reményeink szerint hasznos tudást is nyújtó rendezvényen.

Október 16-án látogatást tettem az Orosházi Mentőállomás nyílt napján is. Gratulálok az Országos Mentőszolgálatnak, hogy országszerte megszervezték ezt a figyelemfelhívó akciót. Köszönet azoknak a mentősöknek, akik a pihenőnapjukat áldozták fel annak érdekében, hogy a mentőállomásokra látogatókat megtanítsák arra, mit kell tenniük egy ilyen váratlan esemény bekövetkeztekor.