Jó példával – Átadtuk a magyardombegyházi sajtműhelyt

File 2017. 10. 25. 18 44 57 Kk

Jó példával – Átadtuk a magyardombegyházi sajtműhelyt

Október 25-én a vidékfejlesztés egyik legjobb példáját láthattuk a térség legkisebb településén. A magyardombegyházi Sajtkészítő Műhely épületének hivatalos átadóján vehettünk részt. A beruházás munkahelyeket teremt, az érintettek számára lehetőség nyílik a közfoglalkoztatásból az elsődleges munkaerő-piacra történő visszalépésre is.

Az ünnepélyes megnyitón dr. Takács Árpád, a Békés Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja köszöntötte a vendégeket, a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkára, dr. Hoffmann Imre mondott beszédet, majd átadtuk hivatalosan a 160 m2 alapterületű üzemet.

Nagyon sokan érkeztek az ünnepélyes programra, ami nem is csoda, hiszen érdemes tanulni a magyardombegyházi példából. A pici falu, csakúgy, mint Dél-Békés jelentős része, ugyanazzal a problémával küzd. Sok a munkanélküli, a gazdák és a vállalkozók mégis a képzett munkaerő hiányára panaszkodnak folyamatosan. Szavakkal egy asztal mögül könnyű tanácsokat adni ennek a problémának a megoldására, de a valóságban ezen a területen igen nehéz kivitelezni még részsikereket is.

Aki mostanában járt Magyardombegyházon, vagy akár Dél-Békés többi kistelepülésén, mindannyian elismerően nyilatkoznak az elmúlt években itt elvégzett munkáról. Gratulálok Magyardombegyház település vezetőinek – hiszen a térségünkben már számtalan, hasonlóan jól kivitelezett vidékfejlesztési programot sikerült elindítanunk –, de abban mindannyian egyetértünk, hogy egy ilyen pici falu számára, ahol 2010-ben még adósságrendezési eljárás folyt, eljutni a mai napi eredményekig, az szinte erőn felüli teljesítménynek számít.

Dr. Takács Árpád kormánymegbízott is úgy véli, Magyardombegyházon egy olyan komoly kezdeményezésnek lehetünk tanúi, amely egyedülállónak tekinthető a térségben, a sikeréhez sokak összefogására, közös munkájára volt szükség.

Az új típusú közfoglalkoztatási programok értéket teremtenek, amelynek kiváló példája a Belügyminisztérium támogatásával létrehozott magyardombegyházi sajtüzem is – erősítette meg dr. Hoffmann Imre helyettes államtitkár, hangsúlyozva célunkat: elősegíteni az elsődleges munkaerő-piacra történő visszatérést. A kormányzati intézkedéseknek köszönhetően jelentősen csökkent hazánkban a nyilvántartott álláskeresők száma, mely Magyardombegyházon is érezhető.

A szerdán átadott fejlesztés alapvető célja, hogy tartós, a közfoglalkoztatáson túlmutató munkahelyeket teremtsen a dél-békési településen. Polgármester asszonytól megtudtam, a termékekre egyre nagyobb kereslet mutatkozik, folyamatosan érkeznek a megrendelések. Ahogyan eddig is, ezután is minden lehetőséget megragadnak az új termékek bevezetésére és népszerűsítésére.