Komplex programmal az egészségfejlesztésben is

File 2017. 10. 18. 14 07 40 5

Komplex programmal az egészségfejlesztésben is

A Calendula Terv és a Jószolgálati Központ szervezésében a Karsai József nevével fémjelzett termékek bemutatóján vehettünk részt október 18-án, Medgyesbodzáson. Történelmi jelentőségű fejlesztések indulhatnak a térségben az egészségvédelem, egészségügy területén is.

Restály László alpolgármester meghívását a helybeliek mellett többek közt elfogadták dr. Hajtó János professzor, a Brit Tudományos Akadémia tagja, Varga Gusztáv, a dél-békési kistérség elnöke, a szomszédos települések polgármesterei, köztük dr. Nagy Béla, a megyei közgyűlés részéről Ruck Márton, a területfejlesztési bizottság elnöke, és természetesen dr. Karsai József, aki a mára már világszabadalommal védett gyógynövénykivonatából 1-1 üvegnyi tinktúrával ajándékozta meg a résztvevőket.

A települési nyugdíjasokat invitáló program apropóját az adta, hogy a dr. Hajtó János professzor és dr. Karsai József által szabadalmaztatott eljárás felhasználásával gyógynövény feldolgozó üzem jöhet létre Battonyán, a kutatások alapját a helyben megtermelt gyógynövények (máriatövis, len, kömény, calendula stb.) adják. A tudományos hátteret és a hatóanyagtartalmakat Hajtó János ismertette, a krémekről, italokról, valamint azok jótékony hatásairól Karsai József tartott előadást.

A battonyai fejlesztés a Dél-Békés Jövőjéért Szövetség keretében kialakult összefogás egyik eredménye. A térségi szakemberek és szakértők az elmúlt időszakban megalkották azt az átfogó, komplex stratégiai programot, a Calendula Tervet, melynek célja a helyi erőforrásokra alapozott térségfejlesztés. A közös munka olyan lehetőségeket nyújt, melyekre évtizedek óta nem volt példa. Történelmi jelentőségű fejlesztések indulhatnak szerte a körzetben nem csak az egészségügy területén, az oktatásban, a szociális területen, a turizmus, iparfejlesztés vagy épp az útfejlesztés vonatkozásában. A 16 területet felölelő munkacsoportok egyike, a Gyógynövény Munkacsoport keretében a két kutató, Hajtó János és Karsai József másfél éve kezdték meg a közös munkát.

Az október 18-i, medgyesbodzási rendezvényen hasznos előadásokat hallhattak az érdeklődők. A Jószolgálati Központ tervezi, hogy – mint fő támogató – Dél-Békés minden településére elviszi az egészségmegőrzést középpontba helyező rendezvényt, ezáltal megismerhetik az idősek a helyben kifejlesztett termékek jótékony hatásait.