Köszönet a pedagógusoknak Dél-Békésben is

20170531 132726 Dropbox

Köszönet a pedagógusoknak Dél-Békésben is

Áldozatos, kitartó munkával tesznek nap, mint nap a térségért, fiataljainkért, a jövőért. Köszönet és megbecsülés illeti a tanárokat, tanítókat, minden oktató-nevelő tevékenységet végző és támogató dolgozót. Mi pedig azért dolgozunk, hogy ehhez minél jobb feltételeket teremtsünk. Óvodák, iskolák újulhatnak meg a közös munkánk eredményeként.

A gyerekek és a fiatalok igényei szerepelnek az első helyen, amikor a közös munkát végezzük, a fejlesztéseinket tervezzük. Mind a szülők, mind a gyerekek, sőt, az ott dolgozóknak is jogos igényük, hogy oktató-nevelő tevékenységet végző intézményeinket fejlesszük, az oktatáshoz, a munkájukhoz 21. századi körülményeket biztosítsunk.

Az oktatás nem szolgáltatás, hanem a család és az iskola közös felelőssége. Ez a felelősség nálunk hatványozottan érvényes, sőt, be kell, hogy lássuk, tekintve térségünk hátrányos besorolását, különösen nagy feladat és felelősség hárul a pedagógusainkra, hiszen Dél-Békés jövője a gyerekeinken múlik. A komplex térségfejlesztési koncepció, a Calendula Terv keretében olyan oktatási koncepciót alkotunk, amely a tehetséggondozás, az ösztöndíjprogram és a piacképes diploma pilléreire épül, hiszen ez az egyik kulcs ahhoz, hogy fiataljainknak jövőképet nyújtsunk. Meggyőződésünk, hogy egy jó oktatási rendszer nyújtotta biztos alapokkal garantált a sikeres élet.

Ehhez járulnak hozzá a kormányzati intézkedések: évről évre fokozatosan bővülnek az oktatás finanszírozására és fejlesztésére felhasználható források. A költségvetés már szeptembertől az első 9 osztályban átvállalja a tankönyvek költségét, 35 milliárd forintot költ az állam jövőre az iskolák digitális fejlesztésére, folytatódik az iskolafelújítási, bővítési program is, illetve immár 79 milliárd forint jut a gyermekétkeztetése. A következő évben csaknem 120 milliárd forinttal többet fordít a kormány a költségvetésből az oktatási rendszer és a pedagógusok finanszírozására, ezzel meghaladja a 2000 milliárd forintot a teljes oktatási rendszerre fordított éves összeg. A 120 milliárd forintos pluszforrásból jelentős hányad jut a felsőoktatásra, mintegy 15 milliárd jut például az egyetemi kutatásokra.

Kitartó munkával, többször kemény harcok árán Dél-Békésben is sikerült elérnünk számos fejlesztést: térségünk 14 településén már biztosan valóra válthatjuk célkitűzéseinket, több mint egymilliárd forintból fejleszthetjük az óvodákat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében. Korábban már kiharcoltunk forrásokat a tótkomlósi Jankó János Általános Iskola és Gimnáziumnak, több mint szász millió forintos uniós forrás segítségével fejlődhetett az intézmény, most pedig folytathatjuk a megkezdett munkát. Egy KEHOP-os pályázat eredményeként mintegy 190 millió forintból több éves álmot válthatunk valóra Tótkomlóson.

Az élethosszig tartó tanulás lehetőségeinek megteremtését tűztük ki célul Dél-Békésben. Ezért dolgozunk a folytatásban is, hiszen gyermekeink jövőjénél nincs fontosabb.