Közösségi térré válva – 150 milliós forrás két dél-békési iskolának

File 2017. 10. 11. 16 30 02

Közösségi térré válva – 150 milliós forrás két dél-békési iskolának

Újabb eredményes pályázatok mutatják a több éve zajló közös munkánk sikerét, a nyertes települések ezúttal Magyarbánhegyes és Dombegyház. A célunk, hogy növekedjen a társadalmi aktivitás, ezáltal fokozódjon a települések lakosságmegtartó ereje. Térségünk minden településén a fiatalokért, a családokért dolgozunk.

Néhány hete jelenthettünk be több száz millió forintos iskolai fejlesztéseket Dél-Békésben, többek közt Tótkomlóson, Orosházán, Mezőkovácsházán, Medgyesegyházán, Almáskamaráson újíthatunk fel intézményeket, és most újabb nyertes pályázatok jelzik a térségi összefogás, a kiváló szakmai munka eredményét: mintegy 150 millió forint értékben valósulhat meg iskolaközpontú helyi együttműködés Magyarbánhegyesen és Dombegyházon.

A pályázatokról október 10-én sajtótájékoztató keretében számoltunk be Magyarbánhegyesen. Bánki András, a Békéscsabai Tankerületi Központ igazgatója arról tájékoztatott, hogy a Magyarbánhegyesi Kossuth Lajos Általános Iskola több mint 74 millió 900 ezer forintot, míg a dombegyházi Balsaráti Vitus János Általános Iskola 75 millió forintot nyert iskolaközpontú helyi együttműködések támogatására. A két éves időtartamot felölelő projektek célja, hogy növekedjen a településen élők – különösen a fiatalok, a fiatal felnőttek – társadalmi aktivitása, erősödjön a családok, az ifjúsági szervezetek és közösségek együttműködése, növekedjenek a településeken elérhető, az egész életen át tartó tanuláshoz kapcsolódó lehetőségek, a közösségi programok száma és választéka.

Sporttevékenységek, hagyományőrzés (pl. szüreti farsang, néptánc csoport), főzőklub, egészségügyi alapismeretek, családi életre neveléshez köthető tevékenységek, természetjárás, faültetés, közösségi kert, és még sorolhatnánk azokat a programokat, melyek mind azt a célt szolgálják majd, hogy az intézmények valódi közösségi térré váljanak, otthont adjanak olyan eseményeknek, amelyek kapcsolatokat teremtenek az iskola diákjai, családjai, valamint a település lakossága, civil szervezetei között. Ezáltal növekszik az önkéntes tevékenység jelentősége, a társadalmi aktivitás, fokozódik a települések lakosságmegtartó ereje.

Ezt a célt tűztük ki nemcsak Magyarbánhegyesen és Dombegyházon, hanem Dél-Békés minden településén. A komplex térségfejlesztési koncepció, a Calendula Tervben keretében kidolgozott valamennyi projektötletünket, fejlesztésünket annak a célnak vetettük alá, hogy a fiataloknak, a családoknak megélhetést biztosító környezetet nyújtsunk. Ehhez elengedhetetlen a minőségi oktatási feltételek biztosítása, csakúgy, mint az egészségügyi, szociális intézmények felújítása, az úthálózat fejlesztése, a vállalkozások segítése, ezáltal munkahelyek teremtése. A területi kiegyenlítődés elve mellett, összhangban a kormányzati célkitűzésekkel azért dolgozunk a térségi összefogásban, hogy a dél-békési kistelepülések is meg tudják tartani a lakosságot, és a fiatalok, családok itt tervezzék jövőjüket.

A most elnyert pályázatok segítségével megvalósuló rendezvények keretében Magyarbánhegyesen és Dombegyházon erősödik a helyi közösség, ezáltal fokozódik kistelepüléseink megtartó ereje. Az aktív kikapcsolódásra, a közös programra kiváló példa volt a kedd délutáni KRESZ-vetélkedő is a magyarbánhegyesi iskolában, ahol középpontban a közlekedésbiztonság állt. A preventív rendezvényhez a könyvadománnyal érkező Körös Motoros Egyesület is csatlakozott.