Összefogás a diákok helyben tartásáért, a tudásfejlesztésért

18813719 860880337399695 4184587929302240499 N

Összefogás a diákok helyben tartásáért, a tudásfejlesztésért

Mágnes programot indítottunk útjára június másodikán a Kodolányi János Főiskolán együttműködve megyénk nyolc gimnáziumával. A főiskola aktív részese annak az összefogásnak, mely Dél-Békés fejlesztését tűzte ki célul, jelenlegi négyéves programja is a fiatalok itt tartását segíti elő, miközben a pályaválasztásban támogatja a diákokat.

Újabb lépést tettünk a Kodolányi János Főiskolán, június 2-án egy négyéves projekt együttműködési keretszerződését írták alá, melynek következtében útjára indult az úgynevezett Mágnes program, melynek legfőbb célja a diákok pályaválasztásának segítése, szakmára felkészítése, és a tudásfejlesztés. A megye nyolc gimnáziumával közösen dolgozza ki a programot a főiskola, velük kötöttek partnerséget pénteken Orosházán. A csatlakozók közt vannak a dél-békésiek mellett gyulai és békéscsabai oktatási intézmények is.

A pénteki alakuló megbeszélésen a szakemberek meghatározták az irányokat, a cél olyan pályaválasztási közös programok kidolgozása, melyek alkalmazkodnak a dinamikusan változó munkaerő-piac igényeihez.

A négyéves programra mintegy 70 millió forint pályázati forrást sikerült lehívnunk a főiskola számára, mely hosszú távon gondolkodik a térségben. Aktív részese összefogásunknak, közös munkánknak, mely Dél-Békés fejlesztését tűzte ki célul a komplex térségfejlesztési koncepció, a Calendula Terv segítségével. Azáltal, hogy a Kodolányi főiskolát ide tudtuk csábítani, és nemsokára egyetemi várossá tudjuk fejleszteni Orosházát, kollégiumokat építeni, kutatólaborokat, műhelyeket létrehozni, azáltal ide tudunk vonzani nagyon sok olyan diákot, akik bízunk benne, hogy itt telepednek le és alapítanak családot. Célunk megállítani a térség, a megye népességfogyását, ennek érdekében pedig mindent megteszünk.

Nem csak a diákok fejlődését segíti a főiskola, hiszen a tudomány a pedagógusok számára is megérkezett, a tervek szerint szeptembertől indul a középiskolás felzárkóztató programfejlesztés. A tervezett programok közt szerepelnek ingyenes pedagógusképzések, céglátogatások, és ún. képességleltár készítése is. A főiskola értéket tud hozni, melyből a középiskolák és az oktatók is gyarapodnak, az iskola vonzereje erősödni tud, ami láncszerűen maga után vonja azt is, hogy a diákok helyben maradnak, és tudásukkal Dél-Békés jövőjéért tesznek.