Térségünk jövője a tét – Bízom a dél-békésiekben, a közös munka sikerében

20170608 093949 Medgyesegyhaza Felujitas

Térségünk jövője a tét – Bízom a dél-békésiekben, a közös munka sikerében

Összehangolt, egységes koncepcióval és határozott kiállással minden lehetőséget meg kell ragadnunk, hogy végre élhető térséggé tegyük Dél-Békést. Az itt élők ezt várják tőlünk, ez mindannyiunk közös érdeke. Nincs tovább hova hátrálnunk. Soha nem voltunk még ennyire felkészültek: tudjuk, mit akarunk, és közös erővel meg is fogjuk valósítani.

Nem csodálkozom azon, hogy meglepődnek a messziről jött emberek a Dél-Békésben zajló fejlesztésektől, hiszen korábban az ország 3. leghátrányosabb helyzetű térsége volt a miénk, az évtizedekig minket kísért mellőzött szerep összes következményét megtapasztaltuk. Az úthálózatunk szinte járhatatlan volt, az óvodákat, iskolákat nemhogy nem korszerűsítették, a szocialista kormányok sorra zárták be azokat. Új munkahelyek nem jöttek létre, a sport, kulturális, oktatási, egészségügyi közintézményeink, épületeink állapota jelentősen leromlott. A szálláshelyek, vendéglők, turisztikai attrakciók veszteséggel működtek, és szinte semmi megújulás, vagy bővülés nem történt ezen a területen sem. Az egész körzetben még egy megfelelő mozi sincs, sőt, vannak városok, ahol még játszótér sem áll a gyerekek rendelkezésére. Mindezek olyan súlyos terhek, korlátok, melyek következtében ezrével költöztek el a térségből.

Innen indultam, amikor országgyűlési képviselő lettem. Innen kellett megtalálni az utat Dél-Békés jövőjéhez. Olyan jövőhöz, mely igenis jár az itt élőknek, mely biztosítja számukra a biztos megélhetést, a lehetőséget a munkára, a családalapításra, az otthonra. Az elmúlt időszakban 30-40 éves lemaradás mellett kellett végeznünk a munkát kollégáimmal, azokkal a településvezetőkkel, intézményvezetőkkel, szakemberekkel, civilekkel, akik csatlakoztak a közösen kitűzött célhoz: Dél-Békés jövőjének felépítéséhez. Kemény évek és kemény harcok vannak mögöttünk, és az is lehet, hogy a vehemens stílusom sokaknak nem nyerte el a tetszését, miközben azért küzdöttem, hogy a dél-békésieknek járó fejlesztéseket kiharcoljam, többek tyúkszemére léptem. Azonban ma is hiszem, hogy megérdemlik az itt élők is a mai kor elvárásainak megfelelő életszínvonalat, a fejlett infrastruktúrát, a biztos munkahelyet, a méltó környezetet. Ezek elérése persze nem megy konfliktusok nélkül, de nem hátrálunk meg. Ezért dolgozok nap mint nap, és ha nem megyek, mint a buldog, akkor ma biztos nincs Pusztaottlakán vadaspark, sem felújítás, sőt, kerékpáros tanpálya sem…

De lesz! Mert, ha máshol lehet, akkor igenis lehet nálunk is. Mint ahogyan lesz Orosházának és a körzetnek végre egy 21. századi mozija, fedett tanuszodája, körszínháza, és meglesz Battonya első játszótere, a városokba műfüves pályák és szabadtéri konditermek, parkokkal sok százmillió forintos fejlesztésekkel. Felújítjuk lassan az összes óvodát és iskolát, bölcsődéket hozunk létre, hiszen kiemelt célunk, hogy a gyermekeink minőségi körülmények között színvonalas ellátásban részesüljenek. Az elmúlt években nagyon sokat tettünk már ennek érdekében, de folytatjuk ezt a munkát is. Mint ahogyan orvosi rendelőket, szociális intézményeket újítunk meg, hiszen mára égető problémává vált ezek állapota, elavultsága.

Elfogadhatatlan, hogy szerte a térségben sebességkorlátozó táblák lassítják a közlekedést az utak rossz állapota miatt. Az itt élők jogos igénye, hogy az úthálózat lépésről-lépésre megújuljon. Felújítjuk a dinnyés utat Orosházától az országhatárig, Pusztaföldváron, Csanádapácán, Medgyesbodzáson, Medgyesegyházán, Nagykamaráson, Kevermesen, valamint Mezőkovácsháza és Medgyesegyháza között, Kunágotán és Kisdombegyházon át Dombegyházig. Az utak állapota kulcskérdés vállalkozásaink szempontjából is, hiszen olyan helyzetbe kell hozni őket, amivel tevékenységüket stabilizálhatják, fejleszthetik, ezáltal magasabb béreket biztosíthatnak, sőt, munkahelyeket hozhatnak létre. Dolgozunk az útfelújításra elnyerhető források lehívásáért, hiszen az utak járhatósága építi a térség jövőjét.

Sikerült elérnünk, hogy a Kodolányi János Főiskola Orosházát válassza székhelyének. A Dél-Békés jövőjét biztosító Calendula Terv térségfejlesztési koncepción hosszú ideje dolgozunk helyi és távolról érkezett szakemberekkel. A kutatások és felmérések egyértelműen bizonyítják, a térség jövőjét az oktatásra és innovációra kell alapoznunk. Ehhez pedig szükséges a főiskola által biztosított tudományos bázis. Azon dolgozunk, hogy egyedülálló képzési modellek induljanak a főiskolán, a tehetséges fiatalok helyben találják meg a megfelelő oktatást, majd a munkahelyet, a megélhetést. Hosszú út áll még előttünk, de azért megéri dolgozni, harcolni, hogy sok száz dél-békési fiatal helyben tanuljon, és itt tervezze a jövőjét.

Én hiszek ebben a közösségben, az összefogás erejében. Az elmúlt időszakban Dél-Békés megmutatta, hogy a közös ügyekért képes együttesen kiállni. Hiszek abban is, hogy a kitartó munka mindig meghozza gyümölcsét. Bízom abban, hogy sokak életébe új lehetőségeket hoznak a tervezett fejlesztéseink. A munkán van a hangsúly a folytatásban is – a kampány ellenére is. A kormányzati célkitűzésekkel összhangban folytatjuk azt, amit elkezdtünk, mert Dél-Békésnek jár a fejlődés, ez mára már vitathatatlan tény.